Zielona żywność to pojęcie, które określa żywność szczególnie zdrową, szczególnie wartościową, która jest idealnym urozmaiceniem codziennej, zbilansowanej diety, jest wolna od konserwantów, wypełniaczy, domieszek sztucznych substancji chemicznych.

 Niestety coraz mniej osób odżywia się prawidłowo, na co wskazuje paradoks współczesnego świata – mimo ogólnodostępnego jedzenia, dużych ilości przeróżnych produktów spożywczych, ludzie chorują z niedożywienia, a dokładniej z niedoborów minerałów oraz witamin. Dodatkowo, ludzie, którzy na co dzień przykładają uwagę oraz wkładają wysiłek w przygotowanie zdrowych dań, czasem, wbrew temu, mają osłabioną odporność. Jest to związane z coraz gorszą jakością produktów dostępnych na rynku. Żywność produkowana jest masowo, czyli zwiększa się ilość produkcji, zmniejsza koszty, a efekt, czyli wysokoprzetworzona oraz mało odżywcza żywność trafia na nasz talerz. Koszt rozwoju przemysłu zawsze ponosi jednostka.

Jak pokazują badania naukowe, na przestrzeni ostatnich 40 lat popularne warzywa, takie jak między innymi marchew, ziemniak, brokuł są coraz bardziej ubogie w składniki odżywcze i należałoby ich zjadać coraz więcej, aby odpowienio odżywić komórki naszego ciała.

Sytuacja wygląda lepiej w przypadku warzyw pochodzących z upraw organicznych, które nie rosną na wyjałowionych ziemiach i nie są podsypywane pestycydami i innymi toksycznymi środkami wspomagającymi wzrost.

Niestety prawda jest taka, że dostępność warzyw z upraw organicznych jest ograniczona i niewiele osób je spożywa.

mlody-jeczmienTu z pomocą przychodzi zielona żywność GreenWays, czyli wysokoodżywcze produkty z upraw ekologicznych – młody jęczmień oraz chlorella.

Co wyróżnia młody jęczmień i algi słodkowodne Chlorella?

Spożywanie soku z jęczmienia oraz chlorelli dwukrotnie w ciągu dnia przywraca naszemu organizmowi równowagę kwasowo-zasadową, wzmacnia stan flory bakteryjnej jelit, która jest pierwszymi wrotami odporności człowieka, zmniejsza stany zapalne w organizmie, wspiera leczenie schorzeń oraz siły witalne. Jednym słowem jest to wzmacniająca polisa na zdrowie, a nie wymaga od nas zbytniego wysiłku i łatwo jest regularnie, codziennie ją spożywać, wyrabiając sobie nowy, zdrowy nawyk.

 Jak dzieje się to w praktyce?

Nasze ciało składa się z kilkudziesięciu bilionów komórek. W każdej komórce zachodzi proces spalania – czyli potrzebne jest dobre paliwo oraz sprawny układ wydalający produkty spalania. Jednym słowem odżywianie i oczyszczanie warunkuje prawidłowe funkcjonowanie naszej komórki, a co za tym idzie naszych narządów wewnętrznych, układów, a ostatecznie warunkuje nasze samopoczucie psychofizyczne.

Chlorofil jest zielonym barwnikiem roślinnym, który w ogromnej ilości występuje w algach słodkowodnych. Wszystkie zdrowe i świeże rośliny mają tę barwę – żywej, nasyconej zieleni. Struktura chemiczna chlorofilu jest bardzo zbliżona do hemoglobiny w naszym organizmie. Chlorofil ma działanie korzystne na morfologię krwi, chroni przed infekcjami, pomaga oczyszczać organizm z produktów przemiany materii, przyśpiesza leczenie stanów zapalnych oraz gojenie ran zarówno na skórze, jak i wewnątrz organizmu (nadżerki, wrzody itp.).

 Młody jęczmień to roślina, która zawiera bardzo dużą ilość enzymów roślinnych, przeciwutleniaczy, witamin, minerałów oraz fitohormonów. Podobnie jak kiełki roślin zawierają znacznie więcej wartości odżywczych niż ich „dorosłe” formy.

Jęczmień działa zasadotwórczo, czyli uniemożliwia rozwój infekcji, stanów zapalnych, namnażania patogenów.

 Coraz więcej lekarzy zachęca swoich pacjentów do spożywania zielonej żywności, zwłaszcza w przypadku chorób o nieznanej etiologii lub tych, które leczy się trudno i długotrwale. Niesamowite efekty zielona żywność przynosi osobom cierpiącym na alergie, AZS, choroby autoimmunizacyjne (Hashimoto, Addisona itp.), nowotwory. Nie powinno to dziwić, kiedy przypomnimy sobie działanie komórek, o którym pisałam wyżej – dobrze odżywiane oraz oczyszczane – zachowują optymalne zdrowie.

Zielona Żywność GreenWays
Tagi: