Treść pokarmowa, która została strawiona w żołądku oraz dwunastnicy przesuwa się niżej następnie za pomocą ruchów perystaltycznych. Trafia do dalszych odcinków jelita cienkiego. Trwa to ok. 4-5 godzin. Jelito cienkie składa się z dwunastnicy, jelita czczego i jelita krętego. Długość jelita cienkiego wynosi przeciętnie ok. 4-5 metrów. W jelicie odbywa się dalszy proces trawienia białka węglowodanów oraz tłuszczów. Ściana jelita zbudowana jest z fałdów okrężnych oraz kosmków jelitowych. Jest ich około 10-40 na mm2 powierzchni. To właśnie kosmki odpowiadają za wchłanianie tłuszczów, węglowodanów oraz białek. Trafiają one do układu żylnego i są transportowane do wątroby. Stan naszych kosmków jelitowych jest najważniejszy po trawieniu. Stare powiedzenie głosi, że „śmierć zaczyna się w jelitach, nie ważne na co umrzesz”. W praktyce na co dzień widzę, jak bardzo jest to trafne stwierdzenie. Wszelkie bowiem schorzenia są ściśle związane z naszymi jelitami. Niektórzy lekarze uważają, że w jelitach ma początek każda infekcja.

Nader często w kosmkach występują mikrouszkodzenia, stany zapalne, przez które do naszego krwiobiegu dostają się patogeny, bakterie, wirusy. Odpowiedni skład flory jelitowej jest podstawowym czynnikiem stwarzającym warunki do prawidłowego funkcjonowania komórek układu odpornościowego (są one zlokalizowane w ścianach jelit). Komórki te, kiedy są chronione przez bakterie o dobroczynnym działaniu dla naszego zdrowia, tworzą barierę ochronną. Zapobiegają rozmnażaniu się mikrobów patogennych, zapobiegają ich penetracji ściany jelit oraz wnikaniu do krwiobiegu substancji szkodliwych. Bakterie przyjazne naszemu zdrowiu produkują ponadto witaminy B1, B2, B6, B12, K, biotynę, kwas pantotenowy, kwas nikotynowy, kwas foliowy, hormony, aminokwasy. Inne bakterie rozkładają resztki pokarmowe, z którymi nie poradziły sobie enzymy trawienne w wyższych odcinkach układu pokarmowego. Jeszcze inne pomagają usuwać z organizmu metale ciężkie. Niezwykle ważną funkcją dobroczynnych bakterii jest pobudzanie układu odpornościowego przez utrzymywanie go w stanie gotowości.

Często słyszymy, że po antybiotykoterapii lub w czasie rekonwalescencji po zatruciu konieczne jest przyjmowanie probiotyków i prebiotyków. Probiotyki są to preparaty doustne (kapsułki), które zawierają szczepy dobroczynnych bakterii, najczęściej pałeczki kwasu mlekowego (lactobacillus). Ich zadaniem jest przywrócenie naturalnej równowagi organizmu, po chorobie i/lub leczeniu oraz wzmocnienie układu odpornościowego. Aby probiotyk dobrze zadziałał, czyli wspierał kolonizowanie dobroczynnych bakterii w naszych jelitach, potrzebny jest mu prebiotyk. Prebiotyki są to składniki pokarmowe, których nie trawimy, a którymi odżywiają się bakterie probiotyczne. Najczęściej są to frakcje błonnika. Kiedy wybieracie sobie preparat probiotyczny w aptece, sięgajcie tylko po te, które zawierają zarówno probiotyki jak i prebiotyki (czasem to połączenie nazywa się synbiotykiem). Warto również wybierać te preparaty, które zawierają duże ilości szczepów bakterii probiotycznych i które muszą być przechowywane w lodówce.

Dobrze wiedzieć, że brak prawidłowej flory bakteryjnej idący w parze z nadmiernym zakwaszeniem organizmu powoduje przerost grzybów. Grzybica z łatwością opanowuje po kolei układy oraz narządy naszego ciała.

Dlatego też uczulam i zachęcam do jedzenia produktów odkwaszających – kaszy jaglanej, soku z jęczmienia, chlorelli, warzyw, produktów fermentowanych czyli kiszonych ogórków, barszczu na zakwasie, kapusty kiszonej.

Często z pomocą przychodzą kuracje uszczelniające jelita. Najlepiej jest przeprowadzać je za pomocą naturalnych preparatów.

Ostatnią częścią układu pokarmowego jest jelito grube, czyli okrężnica. Nie wytwarza ono już enzymów, ale odgrywa istotną rolę w procesie trawienia. Jest bowiem odpowiedzialne za zagęszczanie papki kałowej, tworzenie stolca oraz wchłanianie wody i soli mineralnych. Z 2000 g papki zostawia ok. 250 g kału. Przechodzenie treści kałowej przez jelito grube wynosi 12-18 godzin. Przy braku stolca w czasie 24-32 godzin mówimy o zaparciu. Zaparcia są uciążliwe oraz szkodliwe, gdyż zaczynają się wtedy procesy gnilne, a patogeny mogą się zacząć namnażać.

W walce z zaparciami pomaga (jak ze wszystkim) odpowiednia dieta, bogata w błonnik. Ulgę mogą przynieść również odpowiednie zioła, zielona żywność GreenWays.

Podkreślam także, że przy każdym zatruciu, zatwardzeniu czy oczyszczaniu organizmu należy zwiększyć ilość wypijanej wody. My w większości składamy się z wody i nasze komórki oraz narządy będą w znacznie lepszej formie, kiedy porządnie się nawodnimy.

Wchłanianie – ostatni etap odżywiania
Tagi: