Kilka dni temu najmłodsza Córka zapytała mnie czy jeśli bardzo bardzo dużo zje, to pęknie. Zaczęłam opowiadać jej o tym, co się dzieje, kiedy gryzie kęs posiłku, gdzie on potem wpada i co jest dalej. Moje dzieci lubią wiedzieć wszystko dokładnie, więc opowiadam im ze szczegółami, nierzadko z atlasem anatomicznym, każdy narząd porównując do przedmiotów, jakie znajdują się w domu.

Przy okazji naszych rozmów, zdałam sobie sprawę, że my dorośli myśląc i rozmawiając o zdrowym odżywianiu najczęściej skupiamy się na przygotowaniu pełnowartościowego posiłku, na wyborze naturalnych, sezonowych produktów, na rodzajach przypraw, których zamierzamy użyć, na sposobie przygotowania – upiec czy ugotować na parze itd. A zdrowy posiłek to dopiero pierwszy etap zdrowego odżywiania. Bardzo ważny jest również proces trawienia, a później wchłaniania składników odżywczych. Nie wystarczy przecież zjeść pełnowartościowego posiłku, trzeba go jeszcze rozłożyć na prostsze substancje, wchłonąć oraz przyswoić.

Procesy te przebiegają automatycznie, bez udziału naszej woli, ale mimo to możemy je świadomie wspierać.

Pierwszy krok to dostrzeganie poczucia głodu i wybór pory, w której usiądziemy przy stole, aby spożyć posiłek. Lepiej jest jeść co ok. 3 godziny mniejsze posiłki, niż co 5 godzin obfite porcje. Pamiętajmy o tym, że mycie rąk oraz kilka głębszych oddechów przed posiłkiem uspakaja układ nerwowy, sprzyja dłuższemu żuciu oraz wspomaga wydzielanie niezbędnych enzymów trawiennych. Już w ustach kęs zaczyna być trawiony, miesza się ze śliną, której enzymy rozpoczynają trawienie węglowodanów. Następnie przez przełyk przemieszcza się niżej, trafia do żołądka. Żołądek ma kształt podłużnego woreczka, leży pod lewym łukiem żebrowym. Szybkość przemieszczania się kęsa pokarmu zależy od jego konsystencji oraz pozycji ciała i trwa od kilku sekund do minuty.

W żołądku kęs jest dalej rozdrabniany, miesza się z kwaśnym sokiem trawiennym, trawią się białka. Codziennie wydziela się ok. 2 litrów soku żołądkowego. Jego skład jest bardzo bogaty, o czym wie niewiele osób. Sok żołądkowy jest wodnym roztworem kwasu solnego, zawiera enzymy trawienne, sole mineralne (potas, sód, wapń, fosfor, siarczany), śluz, substancje grupowe krwi oraz czynnik wewnętrzny, który jest niezbędny do wchłaniania witaminy B12. Kwas solny działa antyseptycznie na drobnoustroje, ułatwia wchłanianie żelaza, wapnia, niektórych witamin.

Trawienie w żołądku ma 3 fazy:

  1. faza głodowa – kiedy na widok, myśl, zapach jedzenia zaczynają się wydzielać soki trawienne, wzmagające poczucie głodu

  2. faza żołądkowa – gdy pokarm trafia do żołądka i toczy się proces trawienia

  3. faza jelitowa – gdy treść pokarmowa przechodzi stopniowo dalej do dwunastnicy

Dwunastnica jest początkowym odcinkiem jelita cienkiego, ma kształt rurowaty, jest wygięta, podobna do podkowy, ma długość ok. 25-30cm, leży bliżej prawego boku. Do dwunastnicy dochodzą przewody doprowadzające żółć z pęcherzyka żółciowego oraz sok trzustkowy z trzustki. Treść pokarmowa jest neutralizowana przez zasadowy sok trzustkowy, odbywa się trawienie zasadnicze oraz rozpoczyna wchłanianie.

Największym, wielozadaniowym narządem układu pokarmowego jest wątroba. Położona jest tuż pod przeponą, po prawej stronie jamy brzusznej. Głównym zadaniem wątroby jest filtracja krwi, czyli oczyszczanie krwi z toksyn oraz przekształcanie składników odżywczych dostarczonych z krwią żyłą wrotną w energię. Wątroba przekształca węglowodany w łatwo przyswajalną dla organizmu glukozę. Wątroba syntetyzuje również cholesterol oraz kwasy tłuszczowe, rozkłada białka na aminokwasy. Produkuje albuminy (białka surowicy krwi )oraz niektóre czynniki krzepnięcia krwi. Wytwarza żółć, enzymy, inaktywuje hormony, czyli hamuje ich działanie, kiedy nie jest już ono potrzebne. Wątroba jest narządem detoksykującym, który neutralizuje toksyny, alkohol, używki. Jest także magazynem witamin A, D, B12 oraz żelaza. Wątroba pomaga utrzymywać ciepło, krew z niej wypływająca jest o 1 °C cieplejsza.

Bardzo często zdarza się, że ludzie przez brak odpowiedniej diety cierpią na niedobór enzymów trawiennych. Wszyscy w większym lub mniejszym stopniu jesteśmy również przytruci toksynami. W zależności od samopoczucia oraz ewentualnych kłopotów zdrowotnych, naszemu organizmowi bywa potrzebna pomoc.

Przebiega ona dwutorowo. Po pierwsze należy zadbać o pełnowartościową dietę, bogatą we wszystkie niezbędne witaminy, minerały oraz białka, węglowodany, tłuszcze. Z pomocą przychodzi nam w tym zielona żywność (sok z młodego jęczmienia, chlorella), kiełki, pestki, orzechy, algi morskie. Po drugie wątrobę, jelita oraz cały organizm warto jest regularnie oczyszczać. Możemy to robić za pomocą odpowiednio dobranych ziół oraz leków homeopatycznych. Metody naturalne niosą same korzyści, wspomagają nasz organizm, przyśpieszają proces oczyszczania, bez ryzyka skutków ubocznych.

Ostatni etap trawienia opisany jest tutaj.

Troszkę anatomii i fizjologii
Tagi: