Krem ryżowy z owocami
Suszone morele i figi namoczyć przez noc i przetrzeć (rozmemłać widelcem). 60g drobno zmielonego ryżu dosypać do 1/2 litra zimnej wody, wymieszać i zagotować. Można dodać szczyptę kardamonu, kurkumy i odstawić do ostygnięcia. Dodać przetarte owoce suszone. Jeśli jeszcze dodamy ciut oleju zimnotłoczonego i zmielony sezam, to mamy pełnowartościowy posiłek.

Kisiel
2-3 gruszki lub słodkie jabłka obrać ze skórki, drobno pokroić, 10 moreli pociąć nożyczkami, zalać wszystko 4 szklankami wody, dodać goździk i gotować do miękkości owoców. Wyjąć goździka.
W 1/4 szklanki zimnej wody rozmieszać 3 łyżki mąki ziemniaczanej i dodać do owoców. Zagotować ciągle mieszając.

Budyń z kaszy jaglanej
1 szklankę ugotowanej kaszy jaglanej zalać 1/2 szklanki przegotowanego, gorącego soku z malin, dodać łyżkę wiórków kokosowych i zmiksować.
Zamiast wiórków kokosowych można dodać zmielone pestki słonecznika.
W razie potrzeby można dosłodzić melasą, słodem jęczmiennym, syropem z agawy lub miodem.

Owsianka (zawiera gluten)
Do rozgrzanego rondelka wsyp 2 duże garści płatków owsianych (zwykłych – nie górskich ani błyskawicznych), chwilę je podpraż, zalej wrzątkiem (uwaga, może pryskać). W trakcie gotowania płatki wciągają wodę, a więc zalewamy je sporą ilością. Dodaj dużą garść rodzynek, kilka pokrojonych daktyli i śliwek, moreli czy fig, szczyptę cynamonu, szczyptę kardamonu i imbiru (startego świeżego korzenia – zwłaszcza jeśli dziecko jest podziębione), kurkumy na czubku łyżeczki. Gotuj ok. 20 minut, co jakiś czas mieszając. W razie potrzeby, gdy jest zbyt gęste, dolewaj wrzątku. Kiedy płatki są miękkie, odstaw do ostygnięcia i przed podaniem dorzuć łyżeczkę zmielonych nasion sezamu i lnu, lub łyżeczkę oleju zimnotłoczonego lnianiego.Warto też do ciepłej owsianki dodać mleczko migdałowe (kilka migdałów namocz na noc, rano zmiksuj z niewielką ilością świeżej wody).

Pomysły na śniadania i kolacje
Tagi: