Poniżej przedstawiam jedne z moich ulubionych przepisów na przeróżne, łatwe dodatki do kasz, kanapek czy naleśników. W bardzo łatwy sposób można je modyfikować – wystarczy dodać swój ulubiony składnik (np bazylię, miętę, majeranek itd). Smacznego!

Majonez z orzechów nerkowca

1 szklanka orzechów nerkowca (namoczonych przez 2 godziny),

2 średnie, ugotowane, ciepłe ziemniaki,

1,5 szklanki mleka roślinnego niesłodzonego np. sojowego, ryżowego,

2 łyżeczki musztardy,

1 mały zmiażdżony ząbek czosnku,

4-5 łyżek soku z cytryny,

2-3 łyżeczki suszonej cebuli,

1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,

sól/ sos sojowy dobrej jakości,

2-3 łyżki dobrej jakości oleju (opcjonalnie).

Wszystkie składniki zmiksować na gładki sos. Gdyby był zbyt gęsty dodać jeszcze nieco mleka roślinnego, aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Doprawić solą/ sosem sojowym, sokiem z cytryny. Przechowywać zamknięty w słoiku w lodówce.

Wskazówki:

Sok z cytryny w całości lub w części można zastąpić octem jabłkowy.

Ilość przypraw można modyfikować według własnego gustu.

Majonez można wzbogacić dodając do niego świeży koperek, szczypiorek.

Majonez migdałowy

2 szklanki migdałów

2 szklanki gorącej wody

2 ząbki czosnku

1 łyżeczka soli

1,5 szklanki oleju lub oliwy

6 łyżek z cytryny

Migdały, czosnek, sól i wodę zmiksować. Następnie powoli wlewać olej. Na końcu dodać cytrynę. Odstawić na 10 minut do lodówki, aby zgęstniał.

Wskazówki:

Przed dodaniem oleju można dodać ogórka, natkę pietruszki lub szczypiorek oraz bazylię. Lub koncentrat pomidorowy, bazylię, oregano oraz imbir.

Gęsty twarogo – dip

opakowanie tofu naturalnego (180g)

ogórek kiszony

mały ząbek czosnku

szczypiorek

sól, pieprz

2 łyżki oliwy

5 łyżek soku z ogórków kiszonych

Blendujemy wszystko (prócz szczypiorku) na gładką masę. Dodajemy zieleninę

Dip sezamowy

szklanka sosu sojowego

1/3 szklanki bulionu warzywnego

2 łyżki pasty sezamowej (tahini) albo masła orzechowego

2 łyżki oleju sezamowego

Mieszamy wszystko razem na gładką masę.

Dip słonecznikowy

1 filiżanka ziaren słonecznika

woda

olej

sól

ocet jabłkowy (naturalny)

Słonecznik najlepiej namoczyć przynajmniej kilka godzin, albo przez noc. Wrzucić ziarna do blendera, dodać tyle wody ile ziaren, zmiksować. Jeszcze w trakcie miksowania dolewać powoli olej do uzyskania kremowej konsystencji.

Do pasty można dodawać:

1. czosnek;

2. posiekane świeże zioła różne, lub tylko sam szczypiorek lub tylko zielona pietruszka;

3. świeże (zmiksować z ziarnami) lub sproszkowane chili;

4. świeża papryka czerwona (zmiksować z ziarnami);

5. drobno posiekana rzodkiewka;

6. curry lub inne przyprawy orientalne.

Hummus ze szpinakiem i pieczonym czosnkiem

1 1/2 szklanki ugotowanej ciecierzycy,

3 garście świeżego szpinaku,

2 duże upieczone ząbki czosnku,

2 łyżki pasty tahini,

3-4 łyżki soku z cytryny,

szczypta gałki muszkatołowej,

sól i/lub dobrej jakości sos sojowy.

Wszystkie składniki wkładamy do blendera i miksujemy na gładką masę. Gdyby konsystencja hummusu była za gęsta, należy dodać troszkę wody.

Placuszki z cukinii i twarożku

ok. 700 g startej cukinii (dwie cukinie),

200 g dobrej jakości, świeżego, półtłustego twarogu (ser nie może być kwaśny),

1 małe jajko,

3 – 4 kopiaste łyżki (około 110 g) mąki z kaszy jaglanej lub orkiszowej lub pszennej (typ 2000 lub 1850), (gdyby placuszki się rozpadały podczas smażenia, można dodać trochę więcej),

1 łyżeczka świeżego tymianku (same listki) lub 1/2 suszonego,

2 ząbki czosnku,

sól,

oliwa z oliwek do smażenia.

Cukinię zetrzeć na grubych oczkach, posolić i odstawić na 15 minut. Po tym czasie dobrze odcisnąć cukinię z wody, dodać pozostałe składniki i zmiksować na gładką masę. Następnie smażyć placuszki na niewielkiej ilości oliwy. Podawać z pomidorową salsą (pokrojone pomidory z oliwą z oliwek, szczyptą soli, całość można poddusić na patelni i ewentualnie zmiksować).

Guacamole

1 dojrzałe awokado

1 mały ząbek czosnku

1 łyżka soku z cytryny

sól

lekko podprażone pestki dyni

kilka kromek pełnoziarnistego chleba na zakwasie

Obrane awokado rozgnieść widelcem, dodać sok z cytryny, czosnek i sól. Całość wymieszać. Powstałą pastą posmarować kromki chleba i posypać pestkami dyni.

Hummus z pieczoną, młodą marchewką

200 g ugotowanej ciecierzycy,

200 g młodej marchwi,

3 łyżki oliwy z oliwek,

ząbek czosnku,

2 łyżki jasnej pasty tahini

3 łyżki soku z cytryny,

sól do smaku.

Marchew umyć, obrać i pokroić w cienkie plasterki. Włożyć do blachy, polać oliwą, posolić i wszystko wymieszać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 °C i piec do momentu, aż marchewka będzie miękka (około 20 minut). Jeszcze ciepłą marchew połączyć z pozostałymi składnikami i zmiksować na gładką masę.

Pasztet z soczewicy

1 szkl. czerwonej soczewicy

3 marchewki

1/4 dużego selera

1 duża cebula

2 duże ząbki czosnku

oliwa z oliwek

2 łyżeczki mielonego kminku lub wersja II tyle samo przyprawy garam masala

2 łyżki przecieru pomidorowego

3 jajka

sól

jasny sezam

orzeszki pistacjowe niesolone

Soczewicę wypłukać, a następnie ugotować w ok. dwóch szklankach wody, ma powstać papka. Na patelnię wlać trochę oliwy z oliwek, dodać zmiażdżony czosnek, pokrojoną w kostkę cebulę i kminek, wymieszać. Gdy cebula się zeszkli, dodać starte na grubych oczkach pozostałe warzywa zamieszać i chwilę dusić na małym ogniu.

Wystudzoną mieszaninę warzyw połączyć z soczewicą i zmiksować na gładką masę, dodać koncentrat pomidorowy, sól do smaku i ponownie wymieszać. Na koniec masę połączyć z rozbełtanymi jajkami. Całość wymieszać i wlać do formy keksówki, wcześniej posmarowanej oliwą i posypanej razową bułką tartą. Wierzch pasztetu posypać sezamem i rozdrobnionymi pistacjami. Piec w temp. 180°C, przez ok. 30 minut. Po upieczeniu pasztet należy kroić, gdy całkowicie ostygnie.

Majonezy, sosy, dipy
Tagi:                

Komentarze 2 thoughts on “Majonezy, sosy, dipy

  • 22 listopada 2015 z 07:24
    Permalink

    Jak dobrze,że strona wróciła i jeszcze z bonusami , bo często (na tamtą) zaglądałam i będę zaglądać

    • 22 listopada 2015 z 18:36
      Permalink

      Ja też się cieszę, że udało mi się ją odbudować. :) Najwięcej nowości czy ciekawostek jest jednak na facebooku!

Komentowanie wyłączone